vineri, 14 decembrie 2018

Quollection 41

vineri, 14 decembrie 2018

Chiar dorită, sinceritatea absolută nu e uşor de atins şi poate că nici nu e posibilă. Te izbeşti în tine însuţi de o tristeţe care te demoralizează. "Ce rost are?" te întreabă ea. Unele greşeli tot nu mai poţi să le îndrepţi. Nu poţi să răsuceşti clepsidra. Şi, apoi, chiar dacă te hotărăşti să spui totul nu vei reuşi să exprimi totul. O confesiune presupune răbdare, curaj, voinţă, pricepere de a spune, dar, în ultimă instanţă, ea e şi o chestiune de şansă. Cât izbutesc cuvintele să exprime din ceea ce e ascuns în tăcere? – Octavian Paler

*
“Fiecare om îşi alcătuieşte de-a lungul vieţii un edificiu afectiv. Măsura în care el este e dată de consistenţa acestui edificiu, de mâna aceea de oameni, ei nu pot fi mulţi, pe care i-a preluat în el şi i-a iubit fără rest, fără umbră, şi împotriva cărora spiritul lui critic, chiar dacă a fost prezent, a rămas neputincios. Aceşti oameni puţini, care ne fac pe fiecare în parte să nu regretăm că suntem, reprezintă, chit că o ştim sau nu, stratul de protecţie care ne ajută să trecem prin viaţă.” (Gabriel Liiceanu, Declaratie de iubire)

*
Există momente rare şi preţioase în care avem totuşi norocul să apară în viaţa noastră persoane care ne redeschid drumul către dimensiunea noastră intimă, cărora să putem să le adresăm chemarea “Vino, să pot regăsi drumul înspre mine” (Octavian Paler, Definiţia dragostei).  Persoane cu a căror gânduri şi fel de a fi ne putem identifica şi suntem pe aceiaşi lungime de undă. Oameni faţă de care avem puterea să lăsăm barierele jos şi care ne oferă cel mai adesea motivele pentru care să nu regretăm că trăim pe acest pământ. Făcând acest lucru, probabil că rişti foarte mult, te expui într-un mod care poate deveni extrem de dureros şi eşti foarte vunerabil, însă ce poate să fie mai frumos decât tipul acesta de încredere? În care să nu îţi fie teamă să simiţi şi să oferi, fără a încerca să obţii ceva în schimb?

*
Si vin intotdeauna momente cand esti gata sa dai tot universul tau de himere - peste care esti monarh absolut - pentru o mansarda in care nu domnesti decat daca stii sa fii in acelasi timp si vasal.

*
M-am străduit din toate puterile să mă conving că numai ce admir mă înalţă, dar nu pot să mă prefac că nu văd şi nu aud.
Şi ca să tac mi-ar trebui o forţă pe care n-o am, ori o indiferenţă pe care sper să n-o capăt niciodată.
- Octavian Paler - Polemici cordiale

*
"Există nopţi când te convingi că toţi au părăsit acest univers, chiar şi morţii, şi că ai rămas aici, ultima fiinţă vie, ultima fantomă ..." - Octavian Paler